Tuesday, July 19

Day 3 (Lake Tekapo-Dunedin)(9.6.2011), DAY 4 (DUNEDIN KE TE ANAU), DAY 5 AND DAY 66 (TE ANAU KE QUEENSTOWN), DAY 7 (QUEENSTOWN KE WANAKA), DAY 8 ( WANAKA-OMARAMA - MOUNT COOK


Yeeeha...Aku bangun awal hari ni..Maybe semalam aku tido awal kot...Sedar je jam pukul 5.00am..alamak awal sgt ni..semua org tak bgn lagi..Aku ni kalo korang nak tahu penakut yang hamat...Aku paksa mata utk pejam balik..huh..mmg tak boleh..Golek punye golek bandan aku yang comel ni, sampailah pukul 6am...aku bangun..Idea tibe2 datang utk masak bihun goreng di makan dengan sambal bilis..pergghhhh.. Dengan rajin n beraninye aku pg dapur sorang2 n kuarkan bahan2 dari peti sejuk..tersusun kemas je bahan makanan kami dalam peti sejuk..aku kuarkan kobis, carrot, ikan bilis n cili... Startla aku menggoreng semua sambal bilis n bihun..dalam 7.00am zilla datang n tlg aku utk sediakan makanan..Dia suh aku plak g mandi..alamak..mesti sedap gile bihun aku...sbb aku masak sebelum aku mandi...kah..kah...

Dalam kul 8.00am aku siap mandi n kemas brg2 semua..sbb malam nanti kitorang akan bermalam di Dunedin pulak...Bila aku ke dapur je, makanan dah tersedia kat meja dihidang oleh kengkawan yang lain....ALamak..Ikan bilis masak sambal masin lorrr...hehehehe..tapi bila makan dengan bihun sodap la pulokk...(Panggggg...amik ko kene lempang sbb perasan sangat)...hehehehe..Settle je makan, kami kemas2 n masa yang di tunggu2.....BERGAMBAR.. yehhhhaaaaa...Bila kuar je tgk pemandangan di Lake Tekapo...Subhanallah...cantiknyerrrrr.....Belakang hostel kami ade tasik....pemandangan sangat2 indah..Damainya.... Sila layan gambor saye ye....

*** ni aku amik masa tengah makan..Sila lihat lampu kemera aku ye


**aku depan YHA Lake Tekapo..Sejuk wei..suhu cuaca -0


**Ini Tasik Lake Tekapo...(Belakang Hostel kami)

**Gaya masing.masing...

Siap je bergambar, kami terus naik atas...Huhuhu sedih dah..nak tinggal lake tekapo yang sangat2 mendamaikan.(sedih ke aku ni??..bukan ke hati aku dah tak sabar nak jumpe anak aku ke???)..

** Daki bukit yang tak berapa nak tinggi utk ke hostel semula..


Gambar last sebelum naik atas

** Aku yang poyos je..hahaha


Erm..time utk meninggalkan YHA Lake Tekapo...Naik je Van, aku teringat yang semalam sebelum aku tetido, aku ade asingkan duit aku...Kononnya taknak belanja habis la (BOleh pecaya kah???)..Kalo nkorang nak tau, sifat semula jadi aku nih, suke simpan tempat lain..tapi cari tempat lain..Pastu buat kelam kabut....Mintak maaf ye member se'travel' kalo nkorang pening+ muak ngan aku..hehehehe...Cuak gak aku mase aku cari duit yang aku asingkan tu tak jumpe..Takut kalo aku tertinggal ke ape ke?? "Ko ni..cube cari elok2...jgn gelabah.." Cik linot n tasya sound aku..kih..kih..So, dengan bacaan bismillah.... aku carik sekali lagi...hua..hua..ade je kat situ..cari dengan hidung..mcm tu lah...hah..lega... 

      So, kereta yang di pandu oleh tasya dan di bantu oleh mofu pun bergerak meninggalkan hostel..Bye..bye..YHA... Konon... Dalam tak sampai 5 minit mcm tu, Alamak..cantiknye tempat ni....Belum kete berenti, aku dah terbanyang dah dok bertenggek kat tempat tu sambil amik gambar...Hobi aku mmg suke berangan...Yehhaaa..Tasya pg kat tempat tu...So, bukak je pintu Van, aaarrrrrgghhhhh ...gerrrrrrr...sejuknye...mcm duduk dalam air ais tau...ha korang tgk pic ni..Sebenarnya ini kawasan Church..Tapi pemandangan kat tepi2 tuh..lawa bangat seh...

** Lawa tak?? aku suke pic nih


**Pengantin ni mmg hebat..Cuaca sejuk sgt..Tapi sbb nak buat kenangan, gigih tanggal baju utk bergambar..Lepas jer jurufoto snap pic diorang terus lari mintak baju sejuk..Tgk tu..ada sorang tukang pegang baju diorang...


** Kaki kami wanita hebat...Jangan muntah ok...


***Kami..Lima dari tujuh...Peace no war...


** Cik Linot posing manja gitu...yeehhhaa


Habis je amik gambar kat sini, kami terus bergerak..Dalam perjalanan tu ade nampak gunung Mount Cook..wah kat sana ade salji!!!!!!!!!....Tapi Tasya kate nak pg sane mmg jauh..So, tgk sajorrkkk..Dalam sejam mcm tu, nampak plak Salmon Farm...Tetibe tedengar "Nkorang..jom pg salmon Farm!!!" Yeaaahhhhaa...dapat tgk Salmon...Tapi yang ngerinye, sebelah jalan tu ade tasik..sepanjang jalan..aku nih dah la gayat air...Kepala otak ni asik dok terpikir..mcm manelah kalo kami tergelincir masuk dalam tasik tu..bley selamat ke?? dah la jln sunyi..Kete sepuluh minit, sebiji nak lalu pun takde..(sila jgn pening baca ayat aku tau)..."Ok..dah sampai" Linot buat annaunce...huh..sampai dah upenye..bukak je pintu kete..(aku mmg tukang bukak pintu ye..sbb aku duduk tepi pintu..Almaklumla..aku ni kan gagah perkasa....) hahaha...

Hoh..sejuknye...adoi..turun je kete, semua mencari toilet....Nasib baik sebelah tu ade toilet...hahahah...lepas settle bab toilet, terus meluru ke kedai salmon...Dalam kedai tu ade jual tiket utk masuk farm tu...NZ3 utk satu kepala...murahla kan?? Dapat lagi makanan utk bagi salmon makan..Tapi makanan utk salmon ni busuk yang hamat...Nasib baik diorang ade sediakan sarung tgn plastik ke getah..aku pun dah tak igt...Dengan pantasnye kami terus turun ke kolam ikan tu..tak jauh pun..seberang jalan je...


Sampai je kolam baru aku tgk rupa sebenarnya ikan salmon...iyeee..geli weh bila tgk ikan salmon hidup..kulit dia dah la tompok2...pastu banyak plak tu...ayyya...sangat2 geli weh...Tapi yang kelakarnye..aku geli bila tgk ikn tu hidup..tapi aku bley plak makan isinye..tapi isi yang telah di masak la...bukan makan mentah mcm member2 aku..aku tak pandai makan mentah..member aku pandai je layan...siap perah limau n letak kicap khas lagi..takpe..aku akan belajar makan..tunggguuuu...nkorang layan la gambor2 kat bawah ni...


**Kedai Ikan Salmon..Kat sini jugak kitorang beli tiket utk masuk tgk ikan salmon..


**Ikan Salmon...

Lepas lepak dalam 1 jam setengah, baru kitorang bertolak terus ke Dunedin...Otw nak pg tu, berapa kali kami berenti utk amik gambar...

***ini salah satu pic yang aku snap..lawa tak???


**Kete kitorang..


***Cantik kan??


**KaMi**



***Cantik tak pemandangan???


**TWIzEL


Habis je sesi bergambar, terus drive ke Dunedin..Kami sampai dalam kul 8malam lebih kurang..Dari jauh kami dah nampak bandar dunedin...LAmpu2 cantik sangat..Wah ...Tak sabar weh nak tunggu esok..Kami sampai ke hostel Elm Lodge...Hotel cantik..TApi kami terpaksa berpecah bilik coz ada bilik untuk 4 org n ada bilik untuk 3 orang..So aku, Mofu, Linot n Ai satu bilik..tasya, adik n zilla satu bilik...Malam tu kami tak masak coz kami penat sangat..pastu ditambah keadaan hotel yang agak kurang memuaskan..bagi aku ok je...cume sikit je yang tak puas hatinye...So malam tu, aku tido awal..dalam kul 10 mcm tu aku tido..Zzzzzzzzzz








Sunday, July 10

Day 2 (CHC --> Akaroa --> Lake Tekapo) (8 Jun 2011)

**Terpijak jugak di bumi New Zealand


Erm...hari kedua kami kat NZ..Arggggggghhhh..taknak bangun..ngantuk bangat seh...semalam pukul 2.00am baru tido...Tapi disebabkan Mofu dah kejut, aku pun bangun...rupe2nye dah pukul 8.00pagi...Nasib baik aku cootttttiii (a.ka. lampu merah)SYyyyyyy... Amik tuala n terus g mandi...sejukkkkkkkkkk..air lambat panas..tapi bila dah panas, tak leh nak suam plak...jenuh aku dok tiup...hahahaha...kelakarkan???
Dalam 8.30am, aku dah siap n kemas2kan brg2 aku sbb kami bermalam kat Kiwi House semalam je..Lepas ni kami kan bertolak ke Akaroa..Sedapkan nama tempat tu?? tempat dia pun best sgt2...nanti aku citer bab Akaroa tu..lepas siap berkemas, terus aku ke dapur n masak utk bekfes..aku masak nasi goreng... Tasya n geng2 yang lain buat western food (terlus rebus n taruk mayonis then di makan dengan roti)..pastu diorang sapukan nutella pada roti utk bekal perjalanan nanti..Hebatkan kami?? Bab makan tak pernah
terlepas...ha..hahaha...




**Nasi goreng kitorang..Ada bakat tak kami jadi chefff ???


** Sarapan kitorang...Bykkan menu kami..??? hehehe

Lepas makan, kitorang kemas2 kan dapur..Syarat wajib kalo dah guna dapur, mesti la kena kemas kan??? Settle semua, masa yang di tunggu2....cer nkorang teka??? cepat teka....heheheh..ape lagi..aktiviti disukai ramai...AMIK GAMBAR le...hahahaha..Tenggek sane..T
enggek sini..JAnji gambo kami lawa...(Sila jgn muntah ok...)..


**Gambar aku yang chubby2 mok gitu....(ini pun depan kiwi house)

**Nah..kasi segar sikit..(bunga yang aku try snap) a.k.a baru belajar...
Ok...dalam kul 9.30am..Kami bertolak ke Akaroa..Mmg best giler..Tempat yang ku paling suka..dan rasa nak pergi lagi....Sape2 tlg la belanje aku ke sana..hehehehe.. semasa otw kesana, pemandangan dia Subhanallah...mmg cantik sanagt..KAt sane kalo nkorang nak tahu, lembu2 n kambing2 mmg byk...almaklumla....negara pengeluar tenusu..lepas tu kan...(bersemangat aku taip ni)...kambing biri2 n lembu2 tu gemuk2 sgt... Jadi jakun la kami mas etu buat sementara waktu..Padahal kat MAlaysia pun ade je menatang tu..tapi tu la...kat NZ ni menatang2 ni mcm comel hahaha...meh aku tepek sikit gambo deme tu...

**lembu-lembu ni sungguh hebat..bley tahan sejuk tu..(gambar ni aku amik dari jauh)

***Kambing biri2..(ini pun aku amik dari jauh jugak)


Satu lagi habit kami...setiap kali nampak tempat tu menarik, mesti kami berenti utk amik gambar...NZ ni kan tempat dia mmg semua cantik2..Alang2 dah pg kan??? Jgn lepaskan peluang utk snap semua yang indah2 itu..Cer nkorang tgk view nih!!!..Cantik tak???

** tempat ni pun aku suke..cantikkan???


**kitorang..hahahah

**LAgi tempat yang cantik (bagi aku la)
** Jalan raya yang sunyi...

Cantikkan??? Ini baru otw ke Akaroa,,belum lagi sampai...KAmi punye asyik bergambar sampai nan "syu..syu" pun, kami tak lepas peluang amik gambar kat kawasan situ...Jakun ke kami ni??? Ala..kalo nkorang pun aku rase mcm tu jugak kan?? lari....heheheh..Dalam 2 jam cenggitu, kami dah sampai ke Akaroa..perhhhhgg...cantik wei...sebelum tu..tatap dulu wajah2 keriangan kami mase sampai akaroa...hahahah


***Kami

Erk???aku dah tak bley upload gambo...nape erk??? Jeles la tu..hahahah..Anyway byk lagi aku nak upload..tapi ntah la...Bile upload je terus "hang"..Tak dapat la korang tgk gambar kami yang lawa2 nih...Aku citer je la ye...Kitorang sampai ke Akaroa dalam pukul 12.15tgh hari...jalan2 n amik gambar dalam 2 jam gitu lah...Leaps bergambar, kami singgah jap kat i-Center utk tgk2 poskad..Cik Tasya plak minta org kat i-Center utk booking kan hostel kitorang kat Te Anau nanti...KAt situ aku beli 2 poskad..Rege 1 poskad NZ1..Setem plak satu setem NZ1.8...Mahal kan?? ala...sekali-sekala kan??.Poskad tu satu aku pos ke En.Hubby aku..1 Lagi aku pos ke Member2 aku di MOf... Yang kelakarnye, Poskad yg aku hantar ke member2 aku tu sampai pagi hari yang aku balik (16.6.2011).. Poskad untuk suami aku plak, tak sampai2 lagi..2 hari dah aku kat malaysia, baru sampai...heheh...

Dalam pukul 2.30ptg, kami bertolak ke Lake tEKAPO..So, mlm nanti kami akan tido di LAke TEkapo...4 Jam lebih perjalanan...sakit muntut ni tau...hahahaha..dalam pukul 4ptg lebih kurang, benti sekejap utk solat..kami jamak zuhur n asar..bagi yang tak bley semayang, takde keje lain yang dapat buat..bergambo sajorrkkk...Lepas settle semayang, kami gerak utk ke tempat yang di tuju...Dalam pukul 7 mlm baru sampai...cuaca kat situ teramatlah sejuk....gegel sgt2..gerrrrr....sampai je, letak brg kat bilik, n terus pg dapur...Bilik kami dekat dengan semua tempat (dapur, laundry n bilik air)..mmg best...so malam tu aku masak tomyam sayur n di makan dengan bihun di bantu oleh member2 lain..lepas masak, terus masuk bilik n aku ZZZZzzzzohhh..member2 lain terus lepak..tak tahu sampai pukul berapa baru diorang tido..


day 1-Aku dan New Zealand(Malaysia-ChC, NZ) (7.6.2011)

Assalamualaikum...huhuhuh...dah sebulan aku tak citer kat sini...sejak balik NZ (16.6.2011) langsung aku tak bukak kat sini..Bz la...uwaa..lepas balik je dari NZ, 3 hari lepas tu aku dah start kelas kat uitm...loteh den.....Nk citer pasal NZ pun tak sempat...

erm...ape yer..bile dah lame2 ni mcm dah lupe dah sikit aktiviti aku mase kat Nz tu..Tapi meh le aku citer sikit2 aktiviti aku masa kat new zealand..Yang mane yang aku igt je lah..yang tak igt tu harap di maafkan sajorrrkk yer!! hahah...6/6/2011 bersamaan hari isnin..(sila lempang aku kalo ayat ni poyos sesangat..)hahaha..., dalam pukul 7.30mlm, aku dah gerak dari umah utk ke LCCT.. Sebenarnya keje aku habis pukul 5.30ptg..Tapi bos aku asyik bagi keje je..Siap tunggu kat meja...uwa..aku tak tahan weh...pukul 6ptg dok tunggu lagi kat meja...sebab tu la aku balik pukul 7mlm...Sampai je umah terus packing kotak2 makanan..pastu siap cpt2..Linot asyik call n tanye aku kat mana...

En.suami, mak n nia pun ikut jugak utk hantar aku ke LCCT...dalam keta aku tak byk ckp coz maybe aku sedih kot nak tinggal anak n en.hubby...nasib baik mak nak tlg jagakan nia..kalo tak haru jugak aku...sampai kat LCCT dalam kum 8.15 mlm..masa aku sampai LCCT, member aku baru sorang sampai iaitu Ai n huhsband dia pun datang utk temankan dia...Cik linot (aku igtkan dah sampai sbb asyik call aku..rupe2nye dia sesasat..hahaha), zilla n adik still otw lagi... dalam pukul 9 baru semua sampai.. Kami terus pg utk check in bag...mase nak check in tu, bila turn kami, sistem kat kaunter LCCT slow sgt...tercongok la kami dalam setengah jam depan kaunter tu sambil2 mengontrol ayu..tapi control mcm mane pun ttp tak nampak ayu..sbb ganaz still menguasai kami..kih..kih.. Lepas settle semua, diorang ajak g makan..mc'd santapan kami sebelum berlepas...sblm tu, husband mak n nia dah balik dah..coz diorang pun dah lapar..tapi taknak makan kat luar coz sblm dtg lcct, mak dah masak...aku plak, time nia nak balik, aku ckp kat dia.."nia duk ngan mak tok elok2 tau...jgn nakal2..." nia pun jawab.."ok..ibu je(ibu keje)"..heheh..dia kate aku nak pg keje..padahal??? time tu aku dah nak nangis dah..tapi aku kawal....

Ok sambung balik...lepas kami makan, dalam kul 11.15mlm, kami terus pg ke dewan utk berlepas...Alhamdulillah..passport aku semua kastam check ok...tak lama lepas tu, terus pengumuman utk penerbangan NZ..penerbangan kami pukul 11.45mlm..

Masa naik flight, aku tgk ramai jugak org malaysia pg NZ..ada yang bawak family semua...bestnya kalo aku dapat bwk family aku...cewah....mcm byk duit kan??? Insyaallah...kalo rezeki lebih, kepingin aku nak bawak diorang....Dalam flight, actually, aku dapat tempat duduk tepi tingkat..TaPI zilla nak duduk tepi tingkat, aku ok jek..tarak hal...aku mana2 boleh...asal aku bley ZZZZooooohhhh~~~~hahahah

Penerbangan kami amik masa hampir 11 jam..uwa...tak sampai 2 jam aku dah sakit pinggang dah..lepas tu aku tukar tempat duduk dekat linot, coz kusi sebelah dia ada 2 kosong..so, Ai (dia mengandung 2 bln time tu) dapat duduk ngan selesa sikit...cayalah Ai...ko dapat bertahan duduk selama 11 jam...lepas aku tukar tempat, apa lagi riuh la aku dgn linot meyembang...lepas tu lelap..bila jaga balik, makanan yg kami order online sampai..nasi lemak PAk Nasser..tapi aku tak selera nak makan..coz teringatkan anak aku tertiba..aku kasik je pada Ai..dia bkn main selera lagik...lepas tu aku tido sekali lagi...mcm tu lah keadaan kami sementara kami nak sampai...

Kami sampai airport ChC dalam kul 2.15 Pm (jam malaysia pukul 9.15am)...masa turun tu, anjing punye besar, dtg hidu kitorang...itu cara imigresen diorang utk check kami samada ada bwk brg terlarang atau tidak..... Lepas imi sana check passport n barang2, baru kami dapat amik bag n terus pg ke Tempat menunggu. Oh ya...kawan kitorang, TAsya n Mofu dah sampai ke NZ awal 3 hari dari kami..So, kami tunggu diorang dtg jemput kami...

** AKu terambil pic ni..lepas tu imi ni ckp, jgn amik coz dia pening dgn
cahaya lampu..

Dalam Kul 3.00pm (jam NZ), baru diorang sampai n terus pg ke Kiwi House...cuaca kat sana boleh tahan sejuk... Gegel aku wehhh..

**kami di depan kiwi House...

Dalam pukul 4.45pm kami keluar utk pegi Pak N Save..Pasaraya yang ada jual barang2 makanan asia..dalam 20 minit kami dah sampai...Kentang, kobis, carrot n sayuran2 segar sgt..lepas tu murah2 lak tu..kami ada beli buah kiwi..kebetulan time kami pegi, diorang ada buat promosi..harga buah kiwi sekilo $0.99...kalo convert duit kita baru rm2.50-+...pastu kami beli telur, mayonis, n beberapa brg lain lagi....Beras, sardin, garam, bihun n perencah kitorang dah bwk dari malaysia..nak jimat belanja..hahahahh..dalam pukul 6.00pm kami bertolak balik ke Kiwi House n bersiap sedia masak utk makan malam...Oh ya..NZ pukul 5.00pm mcm tu dah gelap...

***Pasaraya Pak n Save


So, menu kami malam tu sup sayur yang di masak oleh mofu..aku goreng telur je..coz mak aku dah bekal kan kitorang ikan bilis masak sambal..Then member2 lain buat air nescafe..ada yg minum susu segar..aku plak masak nasi punya la susah guna periuk yang tinggi..nasib baik masak jugak..tapi tu la..hampir2 hangit..hahaha..tapi member2 tak kisah..belasah sajorrkk..lepas makan, terus masuk bilik utk mandi n semayang..pastu tido...

** menu first day makan malam kami


Dalam kul 10.00pm (Jam malaysia baru pukul 6 mcm tu la) , aku terbangun...member2 lain belum tido lagi..tergerak hati utk kuar utk tgk keadaan bandar Chc time memalam..hahaha..semua lak tu kuar...tapi yang sedih CHC time memalam mcm pekan mati..Maybe gempa bumi kot...sunyi je..last2 kami balik ke hostel...lepas tu..dengar kisah tasya n mofu semasa diorang sampai sini...kelakar...sembang punye sembang tak sedar dah pukul 2.00am...so, ape lagi...terus tarik selimut n ZZZZzzzzzzz....

Thursday, June 2

cuti-cuti..kerja-kerja...

Uwaaaa...tinggal 3 hari lagi aku akan pg New Zealand.. Sanggup ke aku berpisah denga anak aku selama 10 hari..sepanjang 3 thn ni, aku tak pernah tinggalkan dia..agaknya ape akan terjadi ngan aku nanti ye selama berada di sana..?? harap2 aku boleh control...

Pasal barang2, semua dah complete..cuma nak masuk dalam beg je..barang2 makanan pun dah masuk dalam kotak...Cuma aku perlu listkan je lagi...erm...serabut jugak erkk..Kat ofis pun byk keje dah settle...tinggal sikit2 je nak betulkan...hope dapat settle sblm aku berangkat..jiaaayyyokk ibu...

Erm...esok ari jumaat..Mcm biasa..kat ofis ada 5s..maknanya sok mesti kemaskan tempatla...hehehe..tempak aku dah mcm kucing nak beranak je skrg...nasib 2 org bos aku takde kat sini..still out station lagi..kalo tak, mesti diorang dah bising.....erm oklah..anak dara aku dah ajak dido....bye.. bye..

Saturday, May 21

Ahad yg blerrr


Assalamualaikum semua...wah..dah lama aku tak masuk sini.. bz yang hamat sekarang ni...dari bln mac sampai mei..langsung tak citer ape2..heheh..sebenarnya bln 3 tuh aku sibuk ngan ulang kaji...almaklumla exam dah dekat...bln 4 dari 20-28hb aku dah start exam..huh..mmg meletihkan...cuti aku pun dah tinggal sikit..bila masuk ofis je, keje plak belambak-lambak dok menunggu...mcm lagu rossa plak..~~ ku menunggu..heheheh



So, bln nih lagi la...bln yg amat sibuk bagi aku..keje2 jgn cakap la..nasib baik exam pun dah settle utk sem ni...skrg ni tgh sibuk nak siapkan permohonan2 yang di minta oleh kementerian...akaun awam pun tak tally lagi...yang permohonan tuh lagi la...4 jabatan, satu pun aku tak key in lagi..bila sibuk nak meng 'key in' dalam sistem, ade je keje lain datang...kejap2 memorandum la, perjawatan la...n mcm2 lagi...itu belum masuk lagi kerja2 5S yang ofis aku sedang sibuk2 skrg ni...adoi..so, mcm mane keje hakiki aku nak siap..??? cer citer...


Sekarang ni aku ada masa lagi 14 hari je utk key in semua permohonan dari MOA..pastu 6 jun sampai 16 jun aku cuti...best..best...tapi sekarang dalam hati ni tak best lagi coz keje tak siap lagi..bila semua dah siap, huh..baru best nak jalan2 kan?? ni, kalo keje tak siap, pastu g jenjalan, asik teringat pasal keje kat ofis...best ke mcm tu?? uwaaaa....takmo la mcm tu..

Hari ni dalam kul 11 aku nak kena g play school anak dara aku sorang ni...nak kena sign buku report ...baru nak masuk 3 thn dah siap kene sign buku report..aku dulu darjah satu baru start semua ni....heheh..tapi bagusla kan...cikgu2 buat penilaian utk budak2 ni..at least kite leh la tahu progress diorang... Aku dah tgk buku report tu..heheh..rania kebanyakan dapat A... A utk Average...E plak ade 5 je..E utk Excellent...Next ibu akan pastikan nia akan dapat banyak E plak..hehehehe...Jiayokk ibu...


Lepas je balik dari play school rania, aku cadang nak g carefour..konon2nya nak masak fish n chips utk suami terchenta...tak tahulah menjadi ke tak rancangan aku ni..heheheh...hope jadilah...oklah...nanti kite sambung ye...nanti kalo rajin aku tepek la gambor fish n chips aku tu..tu pun kalo menjadi....hehehe..ok..bye..bye.

Sunday, March 20

ISniN YaNG AgAK2 CeRIa...BOleHLa...



Pagi nih mcm biasa..Tiap2 hari keje aku akn bangun dalam kul 6.ooam..sejak lepas operate ni, semangat je aku bangun...Takde nak ngantuk2 lagi dah..ye lah...lepas operate nih, tido pun dah tak terganggu lagi..nyenyak je..dengar azan subuh terus bgn...pastu aku ke dapur, kuarkan nugget, panaskan kuah laksa n goreng utk nia bekfes...Aku bungkuskan jugak laksa utk nak bagi Kak Raja n bekal utk mkn kat ofis...En.suami pun bangun awal jugak n prepare bekalan susu , biskut n buat ribena nia utk ke play school..hah...mcm2 bekalan utk anak dara kami sorang nih...

Lepas settle semua tuh, aku ke bilik plak nak iron baju en.suami n tudung utk kitorang pakai hari ni..Ingat nak iron semalam..tapi dah pukul 11.00mlm, mcm malas lak nak iron...Itu yang kena buat pagi nih...Lepas En.suami mandi n solat, turn dia plak kejutkan nia..Hari nih nia tak nangis, sbb maybe mood dia ok kot..mase jaga tu siap kejit2 mata lagi..Pastu buat2 terkejut...aku pun berlakon la terkejut sama....hehehe...pastu ayahnya cakap "Nia..jom mandi"...Laju je bangun bukak seluar, baju n pampers..Hari ni nia kena pakai baju sukan...Mood ceria je nia..ayahnya pakaikan baju semua..pastu takde pakaikan nia stokin n kasut...Masing2 sibuk nak siap..Sbb time nia kene g play school, kitorang kena kuar kul 7.15am...kalo tak mase aku mesti lari...hahahha..tengah2 sibuk tu, nia datang "ayah...ni..." sambil tunjuk kat kaki dia..Rupanya dia pakai stokin sendiri...wah...bagus nia..belajar2 lah pakai sendiri ye...pastu kami puji2 dia n suh pakai lagi sebelah..dia pun pakai..Mula2 bertinggung..pastu asik terduduk la plak...Pastu terus duduk n baru bley pakai..ngan bangge dia tunjuk..mmg pantang dipuji....Pastu aku suh plak pakai kasut sendiri..Pg la dia amik kasut, n cuba pakai sendiri..berjaya jugak..tapi tak pandai nak letakkan tali kasut yg gam tu(aku pun tak tahu ape org panggil benda ni).....ok lah tu...Slow2 ye nia..

So, hari ni turn aku drive utk hantar nia n drey ke play school diorang yang terletak di Dengkil..KAmi mmg buat perjanjian..hari ni guna kete aku..esok guna kete mama drey..n tukar2 sampai la anak dah habis sekolah kat situ..Insyaallah..akn aku kuatkan semangat utk ulang-alik ntar anak aku ke dengkil sampai anak aku habis belajar kat situ....cayyyyyoookkk...Lepas ntar nia n Drey, masa nak balik tu, aku benti kat gerai nasi lemak tepi jalan yang dekat simpang nak masuk presint 20...beli 2 bungkus utk aku n mama drey...lagipun baru kul 8.00am..So, sempat lagi..bukan apa...kami target akan masuk ofis sebelum kul 8.30am..kalo tak nanti, ade je bunyi bising2...Malas nak dengar...hahahaha....Masa kat gerai tu, kitorang nampak mcm sedap je lauk2nye..Tapi tak tahula kan..tak rasa lagi..Kami sampai kat ofis kul 8.25am (masih dalam masa yang kami target) ;) ...Bila sampai kat ofis, terus mengadap nasi lemak tu n minum nescafe 3 in 1...Mmg sedap...tapi pedas sikit...Pastu nasi dia punya la banyakk..Aku yang kuat makan pun tak terhabis...heheheh..Mmg berbaloi-baloi...Wah!!! mcm nak pomot nasi lemak akak tu la plak....kih..kih...

Oklah..nak sambung keje..pastu nak study sikit coz hujung minggu ni aku ada test...

JUmAaT, SaBTu n AhAd yg CeRIa...

Salam semua...erm..Dah 3 hari tak jengah kat sini...Asik sibuk memanjang..Hari jumaat ari tu, bz kat ofis...Sibuk uruskan bos aku yang nak pg Canada...Penat kesana-sini uruskan borang2 dia...Tapi aku tak kisah pun sbb bos aku nih baik gegila...Tapi walopun dia baik n sporting, rasa hormat aku tu ttp ada pada dia..sbb kalo bab keja mmg bos aku serius sikit...Cewaaah..siap puji lagi bos aku...

Hari jumaat jugak adalah hari terakhir bagi Pengarah Bahagian Belanjawan iaitu Datuk Rahamat Bivi..Beliau telah naik pangkat ke bahagian lain...Dengar kata ada Pengarah dari bahagian lain akan gantikan tempat beliau...huhu..harap2 Datuk pengarah ni ok la....Oklah cukup la aku citer sikit2 bab keja erk??Nak citer plak aktiviti aku untuk hari Sabtu lalu

Semalam (hari Sabtu) aku bawak nia pg tengok Air Hot balloon..Kul 7.30am aku dah kejutkan rania..Mmg aku nak bawa dia pg time pagi coz bila dah tgh hari, takut panas..Korang tahulah...Putrajaya nih mmg terkenal dengan panas terik...,mcm la aku nih dok kat London plak tak tahan panas..hehehe..Bukan main seronok lagi nia bila aku cakap kat nia "nak g tengok ellon tak??"..Terus bangun pg amik towel..Pastu cakap "ibu.. nia nk andi"..Bkn main semangat anak dara aku nih kalo bab bejalan ni..Mcm aku gak la kan....Dalam kul 8.30am kitorang baru kuar dari umah..Aku ajak en.suami pg ngan motor je sbb takut jam kat jalan...Sbb thn lepas angkara petunjukkan balon ni la aku penah kena jam dari ofis nak balik umah sampai sejam...Padahal kalo tak, tak sampai 10 minit pun..huhu...So bila sampai kat sana, org pun dah ramai...Jln raya pun lancar je.. Yang bestnye nia...Siap nyanyi2 dia bila dapat naik motor...Sampai je kat sana, nia menjerit2.."antiknye..." Siap lambai2 lagi...Time jalan2 kat sana jumpe plak member ofis en. suami...Sembang kejap, pastu diorang pun gerak utk pg tgk2 pertunjukkan kat situ.. Lepas tgk kat tempat org turun naik belon, kitorang pg plak tgk gerai2 jualan...Sampai satu kedai tu, nia siap tunjuk2 nak buat mcm budak2 kat situ buat..ala...Aku tak tahu la plak apa nama gerai tuh...Gerai tuh, ada lukisan kartun sekali ade pasir warna-warni n dilekatkan kat lukisan tu...Korang mesti tahu punye...So, nia nak buat benda alah tu..Aku pun amik lukisan yg rege RM5.00 yang ada gambar kartun..Tapi tulah...Budak2 kan..? Tak sempat siap letak pasir tu, rania dah tak nak dah..Ayahnya la plak sambung sampai habis...Kat gerai tu jugak ada jual cookies n muffin...Mula2 aku nak beli muffin..Tapi tak jadi..Last2 amik cookies...Sedap la cookies dia...Mase nak patah balik ke motor, aku singgah jap gerai yag tulis nama dengan tulisan jawi..So, aku pun buat la satu..Aku pilih yang RM5.00 n minta org tu tulis nama en.suami, aku n nia..Ada banyak rege ..Rm15, RM5, RM2 yang aku igt..Aku amik rege yang bajet2 je..hehehe...Tapi masa nak buat tu punya la ramai..Setengah jam tunggu, en.suami dah bgtau dia lapar..Aku bagitau org yang tulis nama tu, nanti aku dtg amik...Nak pg soruuuu dulu...heheh ..

Kat tempat mkn, aku makan bihun sup..En.suami plak makan char koew teow...Nia plak, bila aku suap bihun sup, taknak..Merengek nak belon patung upin dan ipin..Kalo nak ikutkan aku, mmg aku nak beli..tak larat dengar nia merengek2..Tapi ayahnya tak bagi...Sbb nia nih nak mainnye tak lama..Silap2 tak sampai 10 minit, pastu dah taknak dah...Last2 aku bwk dia pg beli fish ball goreng yg satu lidi RM1.oo...Nasib baik lepas tu dia diam.. Dalam setengah jam, aku pg balik, org tu still tak buat lagi nama kami...Tapi mujur lepas tu turn nama aku..So, aku tunggu jap dlm 10 minit...Mmg cantik dia buat...Lepas amik tu terus aku pg ke motor coz en.suami n nia dah tunggu kat motor sbb dah nak balik..Aku nih bknnye bley lelame kat satu tempat..Cepat sangat boringnye...Tak lama pun kitorang ade kat sana...kul 11.30am dah ada kat umah...
Disebabkan dah kenyang, so aku takyah la masak..Lagipun dalam peti ais takde ape2 pun..Semua dah habis ...Ptg tuh dalam kul 5.30pm baru pg pasar borong selangor utk beli barang2 dapur..Igt nak bajet2 je beli brg2..Tapi cecah jugak RM100...Stok utk 2 minggu kot yang aku bli nih..hehehehe...

Balik umah...En.suami request char koew teow utk mkan mlm...Aku pun takda hal nak masak, coz barang2 dah ada...If barang2 nak masak tak cukup lengkap, jgn harap la aku nak masak..So malam tu kami punya dinner adalah char koew teow lg....

Hari ni...(hari ahad yang indah)...Awal2 pagi, en.suami dah bagitau...Pagi ni nak bekfes char koew teow lagi..Biar betul laki aku nih...??? Dah kena badi char koew teow ke?? hehehe..Di sebbkan aku just beli koew teow sebungkus je smlm, jadi.. dia kena pg kedai runcit kat bawah n beli koew teow sebungkus lagi..Laju je dia turun..So.. Pagi tadi, kami makan lagi char koew teow...huhuhu.Dalam kul 11.30am, aku ajak en.suami kuar utk pg beli mesin blender..Mesin aku yang lama dah rosak...n aku ajak sekali pg survey winter coat..Coz aku nak pg NZ tak lama lagi...hahah..Tak sabarnya..Apa barang pun aku tak survey lagi...Kami gerak g Metro Kajang di kajang...Aku jumpe 1 kedai nih..Tingkat 2, betul2 depan escalator..Rege dia bley la tahan...Aku siap cakap kat promoter tuh..Yang aku nak cari dalam rege bawah rm200.. So..dia tunjukkan la aku baju winter yang harga ikut aku minta...Di sebabkan bdn aku "comel" n "gebus" gitu, maka mmg susah nak cari..Ada saiz tapi kaler mmg aku tak berkenan..Kaler merah tu...Pastu amoi tu tunjuk lagi satu baju ni..Lawaaa..Nasib baik ada saiz...Harga dia pun rm180...So. ..Masih harga dalam bajet aku...Pastu aku beli stokin yang rege RM9.90..n sarung tangan 1 dengan rege rm15.90...Pastu balik n singgah alamanda utk beli blender...Nak cari rege dalam rm50 je...pg Seng Heng, blender pensonic aku tgk rege RM54.00..Aku ajak en.suami pg care four plak utk banding rege..ceewahh..mcm pengguna bijak la plak aku nih..!! Walhal..hampeh...kih..kih...Masa kat care four, aku tgk sebijik sama dengan Seng Heng..Tapi rege RM49.. yang bestnye aku tak amik pun yang tu... En.suami nak yang satu lagi...Model sama...Tapi lagi lawa...hahaha..Nak beli blender pun nak pilih lawa2 gak ke?? Tapi tak kisah la.....aku bajet RM50...RM9, dia tambah...pas settle semua dengan senang hati kitorang balik sbb barang yang aku perlu dah ada..Bukan ape, bila blender rosak, nak masak pun mcm malas..Tambah2 bila bab nak blend cili kering...Semalam aku dah guna lesung tumbuk...Sekali termasuk mata aku...ayyaaaa...bla..bla..bla...*#***##~~~~ mcm aku sumpah...Adoi...Nak tak nak hari nih mesti kena beli...Mesin nih pun satu hal..Time2 ongkos takda, time nih la ko nak wat hal erk..!!! Bila sampai umah, terus aku kuarkan ikan dari peti ais n rancangan aku hari nih adalah buat laksa...mulalah penyakit aku nih..Kalo nak terinagt nak masak apa2, mesti nak buat..Nak2 plak bahan2 semua dah ada dalam peti ais

Dalam kul 6.00pm, aku pun beroperasi la wat kuah laksa...Sejam pastu, aku dah ngadap tv tgk rancangan astro, 1,2,3 tukar n pastu rancangan astana sambil makan laksa...slurrrppppp...Makanan rania??? Aku masak bubur nasi taruk ikan bilis n carrot...Pas masak tuh aku letak kicap sikit..Anak aku nih, walo pun dah nak masuk 3 thn, still suka mkn bubur nasi lagi..Nasi biasa nih dia kurang sikit... huhuhuh..Ikut suka lah rania..janji nia makan ye sayang....

huhuhu inilah serba sedikit rutin aku dari hari jumaat sampai hari ni...Oklah..aku nak iron baju plak...ok..bye..bye...tata..titu...

Tuesday, March 15

kerja oh kerja...

Tengah hari tadi pg teman mama nelly utk hantar borang kerja kat NRE...lunch pun kat situ jugak...tgh makan tu mama nelly ade cakap kemungkinan sape yang hantar borang permohonan kerja kosong akn dapat...tapi kerja tuh memerlukan lulusan darjah 6 atau PMR..bayak lak tu jawatan kosong...balik je dari lunch, terus aku mesej, SIL, mak, makcik n sepupu2 aku..sape yang nak keje gov bagitau..makcik aku nak minta tlg carikan utk sepupu aku tuh..

cerita pasal sepupu aku ni, kalo nkorang nak tahu, dia lepasan diploma dari politeknik...pointer pun atas pada 3.00..tapi tu lah..sampai sekarang belum dapat keja....sekarang nih dia keja ngan company cina...buat akaun..kalo tak silap dari ujung tahun 2009...bayangkan keje dengan gaji rm450...tanpa elaun....pastu baru2 nih dia risau n takut sepupu aku nak benti, dia up kan gaji jadi rm650..huh...cukup ke?mana nak jaga mak lagi...mulanya aku segan jugak citer pasal keje kosong nih kat dia sbb keje nih nak sijil upsr atau pmr je..takut nanti dia igt aku saje je nak bagi keje mcm tu ngan dia...tapi alhamdulillah..bila aku citer je kat dia, terus dia nak...kalo nkorang nak minta utk sedara mara boleh jugak..lawati je kat www.nre.gov.my ..try lah minta..mana lah tau rezeki kan..yang penting kita cuba..lagipun jawatan ni jawatan tetap..byk faedah tu..rm1.2k is ok utk yang bujang lagi...kenaikan maybe dalam rm40 setiap thn...lame2 akn meningkat gaji...ok what...lagipun sekarang nih keja mmg susah nak dapat..aku ade gak cakap kat sepupu aku sih keje je dulu..nanti bila ade kekosongan utk lepasan diploma bolh apply n minta sokongan jabatan..lagi senang nak dapat..kalo asik dok pilih2 keja ja alamaknya sampai umo nak pencen la tak dapat...kan??? aku cuba gak nak minta utk adik lelaki aku..tapi sijil dia yang original dah hilang..nanti kalo dpt interview mesti diorang nak tgk yang original kan?? korang tahu tak cara nak dapat sijil yg original balik mcm mane?? ke mmg dah tak dapat yg original kalo dah hilang?

ok nanti kite sambung k...

saya mama baru belajar...

salam semua...erm..sebenarnya aku nih baru belajar nak tulis blog...dulu dah buat dah..tapi hangat2 taik ayam..itu yang tak berapa nak menjadi sgt n di tambah plak kat ofis ni bab blog2 nih di block...betul ke ayat aku nih??

ape yer nak citer kat nkorang pasal aku...erm..aku citer sikit la pasal aku erk...aku nih org utara, langkawi nuu...dah pun berkahwin..n dah pun ada anak perempuan yg berusia 2 thn setengah yang aku panggil nia..kekadang aku panggil gak rania coz kt nursery dia dah biasa dipanggil rania...aku keje kat MOF, putrajaya..dah nak masuk 6 thn dah kat sini...umah pun dah pindah 4 kali..memula pangsapuri putra harmoni a.k.a flat ijau..(sgt2 glemer kalo sebut flat ijau kan??)..pastu ujung thn 2007 tinggal jap kat kajang, selang seli dgn flat ijau coz br kahwin mase tuh..dalam 2 bulan lepas tuh, aku dah dpt kuarters kat presint 9, fasa 12...lama gak tinggal kat situ...dari februari 2008 sampai disember 2009..lama ek?? tak sampai 2 thn pun...pastuh aku pindah plak kat presint 18...skrg still lagi kat situ..maybe sampai ujung tahun nih...sbb aku akan berpindah ke Salak Tinggi plak...ini kompem aku takkan pindah lagi sbb kitorang dah beli umah tu...huhuhu.. makin jauhla....

sebut pasal umah baru aku ni, aku risau gak...nak kata jauh, tak la jauh sgt...kalo nak dtg ofis, dlm stgh jam je..tapi aku dah biasa umah yg dekat ngan ofis..mcm umah skrg...tak sampai 10 minit dah punch card...ntah la...maybe dah lama nanti, akan jadi biasa kot...harap2 kan...

hobi?? aku ni byk hobi yang tak menentu...memasak?? nih hobi tetap aku..maybe takkan berubahla kot..menjahit?? kejap2 je..dulu dlm thn 2009 awal thn, ade gak g kelas menjahit kat presint 8...dah bayar rm150 utk belajar buat baju kurung..tapi 2 kali kelas, pastu tukang ajar tuh asik cancel kelas je..last2 senyap mcm tuh..mmg aku sumpah la tukang jahit tuh...sampai mood nak belajar tu ilang dah...en.suami plak asik dok perli..beli mesin jahit bkn main lagi..tapi nak jahit kaki seluar, guna jahit tgn..nak buat camno??mesin tuh aku taktau nak guna..tunggu je MIL aku dtg..dia tahu la guna..entah ape2 aku ni kan??? pastu ade hobi mengait...buat sarung bantal yang letak kat atas sofa tu..siap je 3 biji, terus dah tak minat...melancong??? ha yang ni mmg hobi yang sgt aku suke...mcm la dah byk dah tempat pg melancong...padahal baru 2 3 buah negara je..kalo dalam malaysia ni, hanya sabah sarawak je tak pg lagi..luar negara baru pg thailand, singapore, vietnam n coming soon New Zealand...huhu..sgt2 teruja..itenerary n bajet pun dah dapat...Oh ya..aku gi NZ 10 hari...bajet sekali dengan buah tgn utk kuarga n kengkawan bajet dalam rm2.5k...murahkan??? sbb tu aku suke g ngan backpackers berbanding Travel Agent (TA)..kalo TA, dalam 4 hari g dah rm5k...sgt2 berbeza kan???kalo backpacker baru separuh...pastu lagi lama tempohnya... :)..sabar ye zue....masa akan tiba...

Bisnes sampingan?? mane aku ade bisnes besar2...setakat jadi pengedar HPM, tu bisnes aku buat kecik2 ja...tapi ok gak sbb tambah gak duit poket aku yang selalu je nipis..hehehe..pastu aku ade buat catering kecik2..ala..makanan utara mcm laksa, bihun sup n mee udang..setakat nih ada la jugak org tempah..kebanyakan org2 kat Kementerian Kewangan...nkorang kalo ada niat nak wat majlis n nak idangkan laksa atau bihun sup la, leh cuba2 order kat aku..leh bincang2 hehehe..cewah...mempromot diri lak...

oklah..stkat ni dulu aku citer..nak buat keje jap...if ade masa aku sambung balik..bye..bye..tata..titu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...